dinsdag, februari 18, 2020

De hype van energie-transitie


Iedereen die van enig maatschappelijk belang is of zichzelf vindt, praat over energie-transitie oftewel letterlijk genomen de overgang van energie. Het gaat echter over primaire energiebron transitie. Het weglaten van het begrip primaire energiebron maakt het gepraat verwarrend. Overgaan van gas naar  elektriciteit is bijvoorbeeld geen primaire energiebron transitie want elektriciteit het moet eerst gemaakt worden met een primaire energiebron. 

Het vertrekpunt van  het herschikken van het gebruik van primaire energiebronnen.zou het huidige energieverbruik moeten zijn met het verwachte energieverbruik als stip op de horizon. De aanname dat dit niet minder wordt is alleszins redelijk. Het aantal mensen groeit en iedereen wil het beter hebben. Toch wordt het "zou" door idealisten weg gedroomd met grote energiebesparingen.

De primaire energiebronnen zijn zonnestraling, aardwarmte, aardrotatie en bouwstenen van de aarde. Ze moeten echter eerst omgezet worden in een vorm die langdurig op een eenvoudige wijze en naar behoefte beschikbaar zijn voor menselijk gebruik. In feite voldoen alleen uranium, fossiele brandstoffen, biomassa, aardwarmte en waterkracht hieraan. Zonnestraling en wind voldoen hier niet aan omdat deze niet naar behoefte beschikbaar zijn.

Elektriciteit komt in het rijtje niet voor. Het moet namelijk eerst via de genoemde primaire energiebronnen opgewekt worden. Alles elektrisch is dus een loze kreet als het over primaire energiebron transitie gaat. Dit geldt evenzeer voor bijvoorbeeld waterstof. Verder spelen de energiedichtheid van de primaire energie bron nog een grote rol. In 1 kilo uranium zit ongeveer evenveel energie als in een miljoen liter benzine maar in een liter benzine zit weer ongeveer evenveel energie als in honderd accu-cellen..De energiedichtheid van wind en zonnestraling sluiten de rij.

Verder kan niet voorbij worden gegaan aan de oeroude wijsheid dat alles zijn voor en nadelen heeft. Dat geldt voor alle energiebronnen en de installaties om de energie hieruit bruikbaar te maken. Jammer is dat die voor en nadelen nooit integraal bekeken worden. De voordelen worden gepropageerd en de nadelen weggemoffeld. Energie neutraal zijn bestaat niet want er moet eerst veel energie in het zijn gestopt worden om dit te bereiken, De blik op de kosten en de levensduur van energie neutraal is onveranderd een rooskleurige blik op baten met het voorbij gaan aan de kosten.

Bij het gepraat worden ideologie, beleidsvoornemens, beleidsuitwerking of erger nog concrete plannen door elkaar gehusseld. Ondernemers doen daar vlijtig aan mee want in alles schuilt een business model, zeker als er subsidie binnengehaald kan worden. De overheid zal het verder worst wezen of belasting op de ene of andere energiebron wordt geheven. Iedereen en alles tuimelt dus over elkaar heen met proefballonnetjes, idealen, vage ideeën, weinig doordachte plannen en het uit de sloot halen van verouderde technieken, Het credo van de energietransitie lijkt gestoeld te zijn op: "Als we maar bewegen; De richting doet er niet toe".