donderdag, november 10, 2011

ADHD is vooral goed voor ouders en zorgindustrie

Het verschil tussen een druk kind en een kind dat zich extreem druk gedraagt is de laatste jaren vervaagd. Drukke kinderen krijgen nu al snel het stempel ADHD opgedrukt. Dat wil zeggen een gebrek hebben aan concentratie dat gepaard gaat met een niet te sturen onrust en impulsiviteit. Het echte verschil is echter dat drukke kinderen bewerkelijk zijn en dat ADHD kinderen ongeleide projectielen zijn.

Voor de ouders zijn de voordelen van het afstempelen als ADHD duidelijk. Met pilletjes wordt wordt de rust in huis bewaard als zij van het werk thuiskomen. Verder kan het kind onder het hoofdstuk extra zorg meer buitenshuis kan vertoeven tegen minder opvangkosten. Voor de artsenij en de zorgindustrie is het ook fijn. Snelle consulten zonder moeilijke vragen, business voor de farmaceutische industrie en brood op de plank voor een bonte stoet van hulpverleners. Voor het kind is het ook leuk want het kan goed gedrogeerd rustig voor de TV blijven zitten.

Naast de pilletjes zijn echter ook de kosten de pan uit gerezen. Daardoor dringt het door dat er een luchtje zit aan het aantal ADHD kinderen. Het kan toch niet waar zijn dat het aantal extreem drukke kinderen in een paar jaren verveelvoudigd is. De lijdende voorwerpen van deze ontsporing zijn de gezond drukke kinderen die het stempel ziek opgedrukt krijgen en de ongezond drukke kinderen die op de hoop van de massa geveegd worden.

Kostenbesparing is altijd een middel om het deksel weer op de pan te krijgen. Het is in dit geval echter een reactief middel want het pakt de oorzaak niet aan. De oorzaak is het gemakshalve afstempelen van drukke kinderen als ADHD gevallen. De kostenbesparing treft in dit geval dus helaas de echte ADHD kinderen.

Voor de introductie van ADHD vielen extreem drukke kinderen onder het hoofdstuk LOM oftewel Leer en Opvoeding Moeilijkheden. Een treffende afkorting die helaas opgevat werd als een diskwalificatie van ouders en leerkrachten. ADHD gekoppeld aan Speciaal Onderwijs klonk natuurlijk beter. Het diagnosticeren van ADHD op basis van LOM zou een goede stap zijn om de wortel van het kwaad aan te pakken.