donderdag, oktober 06, 2011

De Vikingen ontdekten Groenland en niet Sneeuwland

De gletsjers trekken zich sinds de laatste kleine ijstijd in de 17e eeuw al ongeveer 300 jaar terug en ijskappen verkleinen. Tot grote vreugde van wetenschappelijke onderzoekers komen hierdoor resten uit een zeer ver verleden tevoorschijn. Rendierpoep, kadavers van dieren en niet te vergeten Otzi zijn hiervan sprekende voorbeelden. De al of niet zelf benoemde klimaat duiders delen in deze vreugde met het preken van rampenscenario's over opwarming. Deze zijn voer voor de media.en ondernemers want elke ramp is immers een potentieel business model.

Het is vreemd dat de vraag hoe dat allemaal onder of in het ijs is gekomen niet gesteld wordt. Dit geldt overigens ook voor de vraag waarom de Vikingen Groenland geen IJsland noemden en waarom de Walensers ooit op 2000 m landbouw konden beoefenen.


Met enig nadenken zou geconstateerd kunnen worden dat de aarde warme en koudere periodes kent waaraan de mens part noch deel heeft.

Ook komt de vraag niet aan de orde waarom de, op de schaal van de aardklok, tijdelijk warmere periode een ramp zou zijn. De voordelen die daar aan verbonden zijn is goed nieuws en dus per definities geen nieuws voor de media. Aan angst is meer geld te verdienen.

De gedachte dat de mens in staat zou zijn in enkele decennia de warmere periode te stoppen is ronduit belachelijk in het licht van aardhistorie. Waarom de aarde zich zo gedraagd is nog een te ontrafelen raadsel. Het is in beweging zijn zonder de richting te weten. Dit laat overigens onverlaat dat het zorgvuldig met onze leefomgeving omgaan van groot belang is. Onder mensen geldt dat helaas bij definitie alleen voor de ander.